ponedeljek, 18. december 2017
NK Celje

Predsednik Miloš Rovšnik se predstavi

13. 4. 2017 Člansko moštvo

Predstavljamo vam novega predsednika NK Celje. Miloš Rovšnik, 57-letni univerzitetni diplomirani ekonomist, je pomočnik direktorja podjetja Slovenske železnice – Potniški promet, mestni svetnik Mestne občine Celje in pooblaščenec župana za gospodarstvo in turizem, hkrati pa tudi poznavalec in ljubitelj športa.

V otroštvu je treniral hokej, atletiko, nogomet in rokomet. S slednjim se je začel resneje ukvarjati v času srednješolskih dni, nato pa je moral zgodaj končati kariero. Vseeno je ostal v tem športu kot trener. V Rokometnem klubu Celje je bil trener vseh mladih selekcij, hkrati je bil tudi trener pionirske selekcije državne reprezentance. Skupaj s Tonetom Goršičem je sodeloval v rokometni šoli, treniral pa je tudi članski moštvi RK Velenje in RK Litija. Večino prostega časa preživi v domačem Celju, na kolesu, na sprehodih in z obiskovanjem športnih ter kulturnih prireditev.

Gospod Rovšnik, zakaj ste se odločili za ta izziv, kakšni so vaši cilji, kakšne so vaše želje, ki jih želite uresničiti kot predsednik Nogometnega kluba Celje?

Za mesto predsednika Nogometnega kluba Celje sem se odzval na vabilo, sam namreč nisem imel nobenih ambicij, da pa sedaj nekje želim sodelovati. Z delom v športu imam izkušnje, saj sem bil v preteklosti že v celjskem rokometu kot delavec in trener in lahko rečem, da je to delo, ki ga opravljaš s srcem. Že takrat se je delalo vse dneve. Kot predsednik in član upravnega odbora si v športnem klubu prav tako z veseljem do kluba in športa in ne smeš sebe nikoli izpostavljati na prvo mesto. Mi tukaj smo Celjani, ki imamo radi nogomet in se mi zdi naravno, da sem danes tukaj jaz, drugič bo nekdo drug. V tem trenutku, ko smo sedanji ljudje v klubu, moramo z veseljem dati vse od sebe in narediti vse, da bo klub šel normalno naprej.

Tej ekipi sem se pridružil in sprejel to funkcijo iz enega pomembnega razloga. To je, da Nogometni klub Celje ostane celjski klub, da ostane zdrav klub in da ima svojo prihodnost. Naša naloga je, da zagotovimo vse pogoje za nadaljnje delo z mladimi nogometaši v našem mestu. Pri vsem se mi je zdelo pomembno predvsem to, da sem povabil in tudi pričakoval sodelovanje mesta in konkretno Mestne občine Celje. S strani župana je ta podpora tudi prišla. Mislim, da je najbolj pomembno, da za klubom stoji tudi mesto in da klub ni prepuščen samemu sebi. V prihodnje bo pomembno to, da se mesto identificira s klubom in da se vrnejo gledalci v večjem številu na tribune, predvsem pa, da ponovno začutijo klub kot svoj domači klub. Tako gledalci, kot navijači in tudi vsi nekdanji mnogi legendarni in odlični celjski nogometaši, ki so pisali zgodovino tega kluba.

Vaše znanje, izkušnje in poznanstva iz gospodarstva vam bodo verjetno pri novem izzivu prav prišle?

Brez tega v profesionalnem športnem klubu ne gre. Že v samemu upravnem odboru so ljudje iz gospodarstva. Tukaj sta gospod Izidor Krivec iz podjetja Celjske mesnine in gospod Aljoša Džumhur iz podjetja A2S. Torej podpora gospodarstva že je. Vsi vemo, da je danes povsod po državi težko dobiti finančna sredstva v klub. Celje je paradno mesto slovenskega športa z mnogimi prvoligaši in doslej je mesto temu uspešno sledilo s povezavami klubov z Mestno občino in celjskimi gospodarstveniki. Ne dvomim, da bo tako tudi v prihodnje in da bomo lahko še naprej zagotavljali delo z mladimi, da bo imela ta lep in velik stadion tako kakovostnega prvoligaša in polne tribune.

Ob podpori mesta in gospodarstva pa ima Nogometni klub Celje tudi tujega investitorja.

Stvar je povsem jasna. Minil je čas, ko so velika lokalna podjetja zagotavljala velike proračune. Primer imamo v rokometnem klubu, ki je nekoč razpolagal z ogromnim proračunom. Teh zgodb danes ni več in zato se je potrebno ozirati za novimi modeli. Nogomet je šport, ki je v določenih pogledih potreben velike finančne podpore, na drugi strani pa lahko finančno podporo tudi povrne. Zato takšen model sodelovanja z investitorji ni posebnost v Celju, temveč se dogaja po vsej državi in tudi v celotnem evropskem nogometu. Najpomembneje je, da je takšen sistem dela pregleden. Pri pregledu pogodb, ki so že bile podpisane, sem opazil, da je vse transparentno. Sedaj pa bo pomembno, da se zastavljeni cilji in zapisani členi v pogodbah dejansko izpolnjujejo. To je naša naloga, da bdimo nad tem in da v tej smeri to zagotavljamo. Le tako bo nato tudi javnost in širše gospodarstvo pomembnost tega sodelovanja tudi začutilo.

Rad bi še dodal, da so tuji investitorji danes prisotni povsod, tudi na primer v Velenju ali pa na primer v Ljubljani. V prestolnici je Nogometni klub Olimpija edini klub, ki še normalno funkcionira na neki prvoligaški ravni in to izključno zaradi investitorja. Če ga ne bi bilo, bi bilo vprašanje, kako bi ta klub deloval. Košarka stagnira, hokej stagnira … Enostavno se s temi klasičnimi proračunskimi donacijami danes vrhunskega športa ne da iti. Zanimivo pa je, da se v Celju o takšnem modelu sodelovanja največ govori, kar pomeni, da se Celjanke in Celjani zelo zanimajo za svoj klub in to je dobro, da niso ravnodušni. Potem pa je tukaj še ena bistvena razlika s primerjavo z drugimi primeri, to je, da je mesto pri nas prisotno in da je pri nas izražen interes takšnega sodelovanja.

Kje je Nogometni klub Celje v tem trenutku po vašem mnenju?

Ne samo, da spremljam celjski klub, temveč spremljam celotno prvoligaško sceno. Ogledal sem si tudi veliko drugih tekem v prvenstvu. Mirno lahko rečem, da ima Nogometni klub Celje zelo kakovostno ekipo z mnogimi zelo dobrimi posamezniki in dobrimi mladimi igralci, kakovost pa prinaša tudi trener, ki zna delati. Mislim, da si klub zasluži mesto v vrhu prvenstvene lestvice in da moramo biti povsem samozavestni ter v prihodnje tako tudi vstopati v tekme. Igra, ki je bila prikazana na zadnji tekmi z Olimpijo, je bila dobra, le na koncu je zmanjkalo nekaj sreče. Treba se je zavedati svoje kakovosti, biti samozavesten in se tako boriti tudi v prihodnje za vrh.

Kje si želite, da bi Nogometni klub Celje bil v prihodnje?

Najprej je potrebno kakovostno delo z mladimi. Potem pa se mora klub povezati s celotno regijo na način, da se preko kluba predstavlja tudi gospodarstvo, pa po mojem mnenju tudi kultura. Na tem področju lahko naredimo več korakov naprej in na ta način bodo tudi gledalci začutili klub, nato pa ga bo začutilo tudi gospodarstvo. Kjer se zbirajo gledalci, tam se pojavi interes gospodarstva. V prihodnje tako vidim Nogometni klub Celje kot pomembno tržno znamko. Celje je navsezadnje najbolj športno mesto v Sloveniji, z dvanajstimi športniki na Olimpijskih igrah in to daje veliko težo imenu ‘Celje’, ki ga nosijo športna društva. Moja želja je tudi, da se bolj povežemo z drugimi klubi, da organiziramo prehajanje gledalcev iz tekem na tekme, morda celo v kakšni skupni ponudbi in vse to prinese nove možnosti trženja. Tam, kjer ‘se praši’, se tudi ustvarja ugodna klima za trženje, ki pa mora biti sistematično in dobro organizirano.

Nogometni klub Celje je bil v preteklosti dvakrat drugi v prvenstvu. Je po vašem mnenju realno, da bi v prihodnje naredili še tisti zadnji korak naprej?

Ni mi všeč, da se pri nas govori samo o tem, ali bo prvak Maribor ali Olimpija. Jaz ne vidim razloga, zakaj se v boj za prvaka ne bi v prihodnje vmešalo tudi Celje, če bi s takšnim samozavestnim načinom tudi vstopili v začetek sezone. Predvsem si je pomembno želeti in hkrati tudi ustvariti optimalno kakovostno igro. Posvetiti se je potrebno igri in napredku in v vsako tekmo iti z željo po zmagi. Ne moreš se boriti za četrto ali tretje mesto, ampak si moraš vedno želeti zmage in prvega mesta. To ni nobeno precenjevanje ali napihovanje, ampak je to povsem športni motiv. Vedno si je potrebno postavljati visoke cilje, najprej osebno, nato kot klub in potem se to tudi prenese na razmišljanje igralcev, ki tega ne čutijo kot bremena, ampak kot samozavest, ki jo prenašajo na igrišče.

ROVSNIK1

Like this Article? Share it!