torek, 16. januar 2018
NK Celje

STADIONI

Stadion Z’dežele
1 (1)

Stadion v športnem parku pod Golovcem, ki od leta 2005 nosi sponzorsko ime Z’dežele, spada med najsodobnejše nogometne in tudi športne objekte v Sloveniji. Začetek gradnje stadiona v nekdanji zapuščeni Opekarniški jami sega v leto 1999, namenu pa je bil z izgradnjo glavne vzhodne tribune predan 9. septembra leta 2003, ko je bila na njem odigrana prijateljska tekma mladih reprezentanc Slovenije in Francije (0:0). Uradno odprtje stadiona je bilo tri dni kasneje, na prvenstveni tekmi med takratnim CMC Publikumom in Ljubljano (3:1), ko je Simon Sešlar tudi dosegel prvi gol na novem stadionu.

Stadion v športnem parku pod Golovcem se je potem postopoma dograjeval v naslednjih letih in svojo dokončno obliko dobil februarja leta 2008, ko je bila zgrajena še zadnja severna tribuna stadiona. Končna kapaciteta stadiona je zdaj 13.059 sedišč. Od leta 2004 je na njem precej tekem odigrala tudi slovenska nogometna reprezentanca. Travnata površina je narejena po najsodobnejši tehnologiji, podobni kot so jo za svojo nogometno igrišče pripravili na olimpijskem stadionu v Munchenu, kjer tekmece gostita Bayern in Munchen 1860. Najsodobnejša tovrstna tehnologija omogoča segrevanje travne ruše v mrzlih in zimskih dneh, kar preprečuje zmrzovanje igrišča in skrbi za hitrejšo vegetacijo. Igrišče ima vgrajen tudi računalniško voden sistem zalivanja, ki omogoča, da se s posebnimi tipali meri vlaga in po potrebi avtomatsko dodaja. Odlika novega nogometnega stadiona v Celju so tudi sodobni žarometi z močjo 1400 luxov, ki omogočajo varčno večstopenjsko jakost osvetlitve glede na različne priložnosti (tekme, treningi, koncerti ipd).

Glavna, vzhodna tribuna stadiona

Glavna vzhodna pokrita tribuna, ki nudi 3600 sedišč, je tudi t.i. poslovna tribuna, saj je izza steklenega pročelja okrog 3000 kvadratnih metrov poslovnih in službenih prostorov, del katerih uporablja tudi domači klub NK Celje. Pod glavno tribuno so urejene najsodobnejše slačilnice in vsi potrebni spremljajoči prostori za igranje tekem na najvišji ravni in ki ustrezajo tudi standardom Lige prvakov: soba za doping kontrolo, sodobno novinarsko središče, prostor za ločene televizijske intervjuje, prostor za medicinsko pomoč ipd. Glavna tribuna ponuja tudi atraktiven VIP prostor, ki je v času neigranja tekem družabni prostor s privlačnim pogledom na nogometno igrišče in stadion, ki se lahko koristi tudi za konferenčne in druge poslovne namene.

Zahodna tribuna

Zahodna tribuna stadiona v športnem parku pod Golovcem je tako kot južna tribuna umeščena v eno izmed nabrežin, ki so del naravnega amfiteaterskega okolja nekdanje Opekarniške jame. Njena kapaciteta je 4850 sedežev, v tem delu stadiona pa je tudi prostor za televizijske ekipe, ki pripravljajo neposredne prenose ali posnetke tekem. Zahoda tribuna je bila prvič v uporabi na prijateljski tekmi proti Italiji, 9. oktobra 2004, ko je bila tudi razprodana.

Južna tribuna

Ta tribuna, ki sprejme 1500 gledalcev, je namenjena navijaškim skupinam, ter navijačem slovenske reprezantance, kadar ta igra v Celju. Svojo premiero je južna tribuna doživela na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo leta 2006 v Nemčiji proti Norveški, 3. septembra 2005 (2:3), ko je bil dosežen tudi rekorden obisk na stadionu Z’dežele, 10.055 gledalcev. Na tej tribuni je tudi prvi semafor z velikim video-zaslonom na slovenskih nogometnih stadionih.

Severna tribuna

Še ena pokrita, severna tribuna stadiona, s kapaciteto 3000 sedišč in arhitekturno vpadljivi stekleni povezovalni del med severno in vzhodno tribuna sta zadnja zgrajena objekta, s čimer je nogometni stadion v športnem parku po Golovcem dobil zaključeno podobo. V kompleksu steklenega objekta in stavbe severne tribune je skupaj na voljo 8.400 kvadratnih metrov površin, namenjenih poslovni, trgovski in gostinski dejavnosti. Severna tribuna je bila prvič odprta za gledalce, 2. marca 2008 na prvenstveni tekmi proti Nafti.

Stadion Z’dežele v številkah

Skupna kapaciteta stadiona: 13.059 sedežev, od tega več kot 7.000 pokritih
Začetek gradnje: 1999
Zaključek gradnje: 2008
Projektant: VZHODNA tribuna – Bojan Purg, JUŽNA – Dragan Stevovič, ZAHODNA, SEVERNA – Reichenberg arhitektura
Izvajalec del: CM Celje, d.d.
Vrednost naložbe: 16,5 mio €VR.
Velikost igrišča: 105 x 68 metrov
Skupna kapaciteta poslovnih prostorov: 11.400 kvadratnih metrov
Moč žarometov: 1400 luxov
Prva tekma na stadionu: 9.9.2003, Slovenija – Francija mladi (0:0)
Prvi gol na stadionu: Simon Sešlar, 12.9., 2003, CMC Publikum – Ljubljana 3:1
Rekord stadiona: 10.055 gledalcev, 3.9.2005, Slovenija – Norveška (2:3)

Slovenska nogometa reprezentanca na Areni Petrol

Od leta 31.3. 2004, ko se je pomerila z Latvijo, je slovenska nogometna reprezentanca na celjskem stadionu odigrala večino svojih tekem, prav vse pa je odigrala v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2006 v Nemčiji (World Cup 2006) in evropsko prvenstvo leta 2008 v Avstriji in Švici (EURO 2008). V prijateljskih in kvalifikacijskih tekmah so na stadionu Z’dežele med drugim gostovale slovite reprezentance, kot so Italija, Nemčija, Nizozemska, Češka itn.

Kako do stadiona Arena Petrol?

Arena Petrol se nahaja v Športnem parku Celje, ob novi dvorani Zlatorog in Mercator Centru, v naselju Hudinja. Če se v Celje pripeljete z avtomobilom po avtocesti, je najkrajša pot do stadiona Z’dežele, da greste po izvozu z avtoceste po Mariborski cesti naravnost do križišča s Podjavorškovo cesto (na desni strani avtomobilski salon Selmar, na levi avtomobilski salon A2S), kjer zavijete desno in se peljete naravnost do krožišča in potem še do enega krožišča, pri katerem zavijete levo v območje Športnega parka.

SKALNA KLET

nogometni-stadion-skalna-klet2

Skalna klet je osrednji vadbeni center NK Celje, kjer večino svojih treningov opravi prvo moštvo, prav tako pa je sedež Šolskega nogometnega centra (ŠNC).  Na Skalni kleti so nogomet začeli igrati že davnega leta 1904 v času nemškega športnega kluba Atletik. Prva večja prenova je bila leta 1948 in potem še 1952. Skalna klet  je bila osrednje prizorišče igranja prvega moštva v nekdanji republiški, po osamosvojitvi pa v prvi državni ligi po odpravi igrišča na Glaziji v začetku osemdesetih let. Leta 1993 je Skalna klet pred prvim nastopom kluba v evropskih pokalih proti danskemu Odenseju doživela temeljito prenovo, ki se je nadaljevala tudi kasneje, predvsem v letu 1995 z izgradnjo nove dodatne tribune in prenovo klubskega objekta. Leta 1998 je igrišče na Skalni kleti prizadela katastrofalna poplava (pred tem tudi leta 1990), kar je bil leto kasneje dokončni povod za začetek gradnje novega stadiona v športnem parku  pod Golovcem.

OLIMP

nogometni-stadion-olimp3

Olimp je namenjen predvsem treningom in tekmam številnih mlajših selekcij in je prvo igrišče v Celju z umetno travo, ki se lahko ponaša tudi z razsvetljavo. Stadion na Olimpu je bil zgrajen leta 1953, a se desetletja ni obnavljal, zato je počasi propadal. Leta 1998 je prišlo do celovite obnove igrišča in spremljajočega objekta, leta 2005  je bila položena umetna trava, leto kasneje pa postavljena tudi razsvetljava.