torek, 16. januar 2018
NK Celje

Kodeks Akademije

ZAVEZA STARŠEV O ŠPORTNEM OBNAŠANJU

1. Zavezujem se, da se bom na vsaki tekmi ali treningu, ki jih bom obiskal(a) dostojno vede(l/la) in športno vzpodbujal(a) za trud, znanje in uspehe tako svojega otroka kot celotno ekipo. Prav tako ne bom žaljiv(a) do ekip tekmecev, njihovih trenerjev, funkcionarjev, spremljevalcev na tribuni in sodnikov.

2. Zavezujem se, da bom pri navijanju  spoštoval(a) načela Fair playa ter se po njih ravnal(a). V tej zvezi bom spoštoval(a) in upošteval(a) navodila trenerja, tehničnega vodje in ostalih odgovornih pri klubu, glede načina športnega obnašanja in navijanja ob igrišču.

3. Zavezujem se, da se zavedam, da tudi kot navijač zastopam in predstavljam NK CELJE in slovenski šport tako ob igrišču kot izven njega.

4. Zavezujem se, da v sredstvih javnega obveščanja ne bom negativno govoril(a) o delu in odnosu trenerja, ter članov vodstva kluba, če tega problema prej ne bom razrešil(a) na za to ustreznih pogovorih in sestankih v klubu.

5. Zavezujem se, da bom volontersko sodeloval(a) pri organizaciji klubskih aktivnostih in tekem, v kolikor mi bo to dopuščal čas.

6. Zavezujem se, da bom pozore(n/na) na otrokovo skrb za njegovo klubsko opremo in lastnino, pri čemer mu bom po potrebi pomagal(a). V primeru izgube, poškodovanja ali celo njenega uničenja se zavedam moralne in denarne odgovornosti za nastalo škodo. Prav tako sprejemam morebitno kazen, ki bo ob tem določena.

7. Zavezujem se, da bom s svojim zgledom pozitivno vplival(a) na otroka, soigralce in klubske delavce ter volontersko sodeloval(a) pri promociji nogometa v klubu.

8. Zavezujem se, da bom ob spodbujanju otroka za nogomet ohranjal(a) ravnotežje med njegovimi šolskimi in športnimi obveznostmi. Po svojih zmožnostih se bom udeleževal(a) organiziranih izobraževanj s športno tematiko namenjenih staršem in skrbnikom.

ZAVEZA IGRALCA O ŠPORTNEM OBNAŠANJU

1. Igraj pošteno – Zmaga nima nobenega pomena, če je dosežena na nepošten ali zavajajoč način. Zmagati z goljufanjem je preprosto, vendar ne prinaša nikakršnega zadovoljstva. Pošteno igranje namreč zahteva pogum in karakter, zato prinaša tudi večje zadovoljstvo. Fair play vas vedno nagradi, tudi če tekmo izgubite. S poštenostjo namreč pridobite spoštovanje drugih, medtem ko je goljufanje sramotno. Ne pozabite: gre le za igro. In igre nimajo smisla, če niso poštene.

2. Vedno igraj na zmago, poraz pa sprejmi z dostojanstvom – Zmagovanje je smisel vsake igre. Nikoli ne igrajte s prepričanjem, da boste izgubili. Če ne igrate z namenom, da bi zmagali, goljufate svojega nasprotnika, ter zavajate tako sebe kot gledalce. Nikoli se ne vdajte proti močnejšemu nasprotniku in nikoli ne podcenjujte slabšega. Igranje z manj kot polno močjo je žalitev vsakemu nasprotniku. Igrajte na zmago do zadnjega sodnikovega žvižga, toda imejte v mislih, da nihče ne zmaga vsakič. Nekatere zmagate, druge izgubite. Naučite se izgubljati z nasmehom. Ne iščite razlogov in izgovorov za poraz. Pravi razlogi bodo vedno jasni. Iskreno čestitajte nasprotniku. Za poraz ne krivite sodnika ali kogarkoli drugega. Raje bodite odločni, da boste naslednjič še boljši. Pošteni poraženci si prislužijo večje spoštovanje kot nepošteni zmagovalci.

3. Spoštuj pravila igre – Vsaka igra potrebuje pravila, ki jo usmerjajo. Brez pravil bi namreč zavladal kaos. Pravila nogometa so nezapletena in preprosta za naučiti. Poskrbite, da se jih res naučite, saj vam bodo pomagalo do boljšega razumevanja igre in posledično do boljšega igranja. Enako pomembno je, da razumete tudi duh, v katerem so ta pravila nastala. Pravila so bila napisana z razlogom, da igra ostane zabavna za igralce in za gledalce. Če se držite pravil, se boste v igri počutili bolje.

4. Spoštuj nasprotnike, soigralce, sodnike, uradne osebe in gledalce – “Fair Play” je sinonim za “spoštovanje”. In spoštovanje je del naše igre. Igra se brez nasprotnikov ne more igrati, vsak udeleženec pa ima enake pravice, vključno s pravico, da ga ostali udeleženci spoštujejo. Soigralci so sodelavci in so v moštvu, katerega člani so, vsi enakovredni. Tu so še sodniki, katerih naloga je zagotavljanje discipline in Fair Playa. Vedno sprejmite njihove odločitve brez prepiranja in jim pomagajte omogočiti bolj privlačno igro za vse. Tudi funkcionarji so del igre in tudi njim morate izkazati spoštovanje. Tisti, ki ustvarjajo atmosfero tekme pa so navijači in gledalci. Tudi oni si želijo pravične tekme, vendar pa se morajo tudi oni sami obnašati spoštljivo.

5. Promoviraj nogomet – Nogomet je največja svetovna igra, ki pa vedno potrebuje nekoga, ki skrbi za veličino le-te. Mislite na korist nogometa pred svojo koristjo in imejte v mislih, kako lahko vaša dejanja vplivajo na podobo igre. Govorite o pozitivnih stvareh v igri in vzpodbujajte druge k spodobnemu gledanju in igranju. Pomagajte drugim, da bodo našli v nogometu toliko zadovoljstva, kot ste ga našli sami. Bodite ambasador nogometa.

6. Spoštuj tiste, ki branijo dober sloves nogometa – Dobro ime nogometne igre je preživelo zaradi tega, ker je večina ljudi, ki živijo za nogomet, odkritih in poštenih. Včasih nekdo stori nekaj izrednega za nogomet in si s tem zasluži posebno priznanje, prav pa je, da so takšni izjemni primeri nagrajeni in izpostavljeni v medijih, saj lahko le tako vzpodbudimo takšna dejanja v drugih udeležencih. Pomagajte promovirati podobo nogometa s tem, da javno izpostavljate dobra dela ljudi v nogometu.

7. Zavračaj podkupovanje, droge, rasizem, nasilje in druge nevarnosti, ki pretijo našemu športu – Nogomet je zaradi svoje velike popularnosti včasih tudi tarča negativnih zunanjih interesov. Bodite pozorni, da vas ne zavedejo v goljufijo ali uporabo drog, saj ne eno ne drugo nima mesta v nogometu, niti v katerem drugem športu ali celo družbi kot celoti. Recite ‘ne’ drogam in pomagajte preprečiti rasizem in dvoličnost v nogometu. Ravnajte z vsemi enako, z igralci, funkcionarji, ne glede na njihovo versko prepričanje, raso, spol ali nacionalno poreklo. Ne pokažite tolerance tistim, ki želijo z igrami na srečo zaslužiti z vašimi tekmami, saj to negativno vpliva na vaše sposobnosti v tekmi in lahko povzroči konflikt interesov. Pokažite, da nogomet ne trpi nasilja, niti od lastnih navijačev. Nogomet je šport in šport je spokojen.

8. Pomagaj v boju za bolj pošteno igro – Zna vam priti na uho, da bi vaše soigralce ali ljudi, ki jih poznate, premamila skušnjava in bi se spustili v goljufijo, oziroma kakšno drugo obliko nedopustnega vedenja. Ti ljudje potrebujejo vašo pomoč, zato ne odlašajte. Dajte jim moč, da se uprejo skušnjavi in jih opomnite na obvezo do njihovih soigralcev in igre same. Naj vas poveže solidarnost, tako trda not granitna obramba na igrišču samem.

9. Razkrij tiste, ki poskušajo osramotiti naš šport – Naj vam ne bo nerodno zoperstaviti se osebi, za katero ste prepričani, da želi druge zvabiti v goljufijo ali drugo obliko družbeno nesprejemljivega obnašanja. Bolje je, da jih izpostavite in posledično odstranite preden lahko naredijo kakšno škodo. Enako škodo boste namreč naredili, če o njihovi molčite.

10. Uporabi nogomet za ustvarjanje boljšega sveta – Pomagaj v boju za bolj pošteno igro. Nogomet ima neverjetno moč, katero lahko uporabite za to, da pomagate vsaj nekoliko izboljšati svet. Zato uporabite izvor moči (nogomet), da promovirate mir, enakost, zdravje in izobrazbo za vsakogar.